Soja is niet persé gezond

Mijn beeld over gezond voedsel wordt naarmate ik me erin verdiep verder onderuit gehaald. Nu komt soja ook helemaal in een nieuw licht te staan. Voor mij geen tofu meer.

GOED is de gefermenteerde soja, zoals ketjap (kijk wel naar andere ingrediënten) miso en tempeh.
Niet goed: ONgefermenteerde soja zoals tofu, sojamelk, sojaolie en lecithine. Dit zijn mineralen blokkers.

Niet alle soja is gezond!

Dat soja gezond is, is eigenlijk een mythe. Dat soja in Azië al duizenden jaren wordt gegeten en daarom gezond zou zijn, is maar half waar. Dit geldt namelijk voor gefermenteerde soja.
Maar rauwe soja-boon producten zoals tofu, sojamelk, sojalecithine en sojaolie zijn maar 200 tot 300 jaar oud. Wat de verkoop industrie ons ook verteld, het een moet en mag niet verward worden met het andere. Veel rauwe en dus ongefermenteerde producten worden verkocht als gezondheidsproduct terwijl ze dat echt niet zijn. Sommige, bijvoorbeeld sojalecithine, zijn zelfs een afvalproduct van het winnen van sojaolie.

Zo werkt het

Soja bevat veel fytinezuur, een zuur die ook te vinden is in gewoon gistbrood maar veel minder in desembrood. Desembrood is namelijk brood dat op een natuurlijke manier gefermenteerd is door melkzuurbacterieën en dat is gefermenteerde soja ook. Deze melkzuur-bacterieën eten behalve de suikers in het zetmeel ook het fytinezuur op. En dat is maar goed ook, want fytinezuur blokkeert de opname van belangrijke mineralen als ijzer, zink, magnesium en calcium. En deze hebben we juist zo hard nodig! We doen er dus ook beter aan ongefermenteerde soja te mijden.
 
Gefermenteerde sojaproducten zijn:
Tempeh
  Foto door FotoosVanRobin via Wikimedia Commons
  • Ketjap (let echter op andere schadelijke ingrediënten als suiker, smaakversterker, conserveermiddel en kleurstof)
  • Miso
  • Tempeh.
 Met name de Japanse keuken kan uitkomst bieden.

Kortom
· Vermijd ongefermenteerde producten van de rauwe sojaboon zoals tofu,
sojamelk, sojaolie en lecithine. Dit zijn mineralenblokkers!
· Eet uitsluitend gefermenteerde sojaproducten als ketjap, miso en tempeh.
Het schadelijke fytinezuur alsmede de suikers in het zetmeel zijn als gevolg van
de natuurlijke fermentatie ‘voorverteerd’."

1 opmerking:

  1. "Sommige, bijvoorbeeld sojalecithine, zijn zelfs een afvalproduct van het winnen van sojaolie." De kwalificatie afvalproduct heeft een negatieve indruk. Echter fermenteren is ook dat bacteriën, gisten en schimmels bepaalde stoffen afbreken en daarbij nieuwe stoffen vormen (zoals zo mooi genoemd: voorverteren). Maar dat is dus ook afval! De hele cradle to cradle filosofie is hierop gebaseerd, het afval is nieuwe bron.

    BeantwoordenVerwijderen